
Filosofe Martine Prange is per 1 september 2016 benoemd tot hoogleraar op de leerstoel Filosofie van Mens, Cultuur en Samenleving aan de Tilburg School of Humanities. Prange is gespecialiseerd in de wijsbegeerte van de 19e en 20e eeuw, in het bijzonder het denken van Friedrich Nietzsche. Dat meldt Tilburg University.
Zij leidt ook een groot onderzoeksproject over de maatschappelijke impact van meiden- en vrouwenvoetbal in Nederland. Zij voetbalde zelf professioneel in België en Turkije en kwam ook uit voor het Nederlands Elftal. Prange is momenteel universitair docent aan de Universiteit Leiden.
Prange bezit een grondige kennis van de wijsbegeerte, publiceerde nationaal en internationaal, en is een kundig docente (zij was onder meer in Maastricht de beste filosofie-docente in 2011). Naast haar kennis van en origineel onderzoek naar Nietzsche, is ze vertrouwd met de geschiedenis van de Continentale wijsbegeerte, in het bijzonder Immanuel Kant, de antieke wijsbegeerte en de doorwerking van 18e en 19e eeuwse filosofische problematiek in de 20e eeuw (Verlichting en Romantiek, Frans Postmodernisme, Kritische Theorie, Hermeneutiek, Fenomenologie). Zij publiceert tevens over sociale en politieke filosofie en de filosofie van sport.
Martine Prange (Amsterdam 1969) studeerde af aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en promoveerde in 2007 aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na haar promotie werkte ze als docente aan verschillende universiteiten. Vanaf 2012 was ze verbonden aan de Universiteit Leiden waar ze als onderzoekster en Universitair Docent werkte aan drie NWO gefinancierde projecten over Kant, Nietzsche en sport. Ze publiceerde in 2013 het boek Nietzsche, Wagner and Europe.
In Tilburg zal ze haar onderzoek naar de rol van kunst, spel en sport voor de ervaring en ontwikkeling van menselijkheid en cultuur voortzetten door verder onderzoek naar Kant, Nietzsche, Foucault en hedendaagse lichaamsfenomenologie.
Door redactie Nationale Onderwijsgids